sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Statiunile de iarna din Romania 


Zona Valea Prahovei - Brasov

In zona Brasov - Valea Prahovei exista cele mai bune amenajari pentru practicarea schiului din tara. Partiile sunt in numar foarte mare, exista o retea bine dezvoltata de instalatii de tractare pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri, babyschiuri) iar o parte dintre partii beneficiaza de instalatii de nocturna si de tunuri de zapada artificiala. Zapada dureaza in general din luna decembrie pana in martie. Pe platoul Bucegiului uneori se poate schia pana la sfarsitul lunii aprilie. Statiuni de schi din zona sunt: Sinaia, Azuga, Busteni, Poiana Brasov, Paraul Rece, Sacele, Pe celalalt versant, vestic, al masivului Bucegi au fost amenajate parti si in apropierea localitatilor Bran, Moieciu, Fundata.

Nordul Moldovei

Principala statiune de schi din nordul Moldovei este Vatra Dornei, unde se gaseste si cea mai lunga partie de schi din tara. In judetul Suceava alte domenii schiabile se mai gasesc in apropierea localitatilor Carlibaba, Campulung Moldovenesc si Sucevita. In judetul Neamt partii de schi se gasesc in municipiul Piatra Neamt si in statiunea Durau.

Maramures

Cea mai cunoscuta statiune de iarna din judetul Maramures este Borsa, situata in versantul nordic al Muntilor Rodnei. Aici se gaseste una dintre cele mai dificile partii de schi din tara. Pe versantul sudic al muntilor Rodnei, in judetul Bistrita Nasaud au fost amenajate partii de schi in apropierea taberei de la Valea Blaznei. Celelalte zone schiabile din Maramures sunt concentrate pe suprafata muntilor Ignis-Gutai, in apropierea statiunilor Cavnic, Izvoare, Mogosa, Suior.

Harghita si Covasna

Judetele Harghita si Covasna, datorita iernilor cu temperaturi mai scazute si cu precipitatii mai bogate ca in alte zone ale tarii, beneficiaza de un numar mare de localitati care detin parti de schi. Astfel in judetul Harghita se poate schia la Harghita Bai, Harghita Madaras, Izvorul Muresului, Toplita, Gheorghieni, Ciumani, Meresti, Bucin, Miercurea Ciuc, Baile Homorod, Baile Tusnad, Sanmartin. In judetul Covasna se poate schia la Balvanyos, Comandau, Ghelinta si Sugas. In apropiere, in judetul Mures, se mai poate schia in statiunea Sovata.

Banat
In Banat cea mai cunoscuta statiune de schi este Semenic. Conditiile climatice de aici avantajeaza foarte mult practicarea sporturilor de iarna datorita faptului ca aici zapada tine mai mult fata de toate celelalte zone schiabile din tara (din decembrie pana in mai). In zona mai este o alta statiune de schi, Muntele Mic. In aceasta statiune se poate ajunge cu telescaunul, telescaun al carui traseu este cel mai lung din tara.

Zona Parang - Valea Jiului
n zona Parang - Valea Jiului in ultimi ani s-au dezvoltat mai multe statiuni de iarna care treptat, datorita conditilor oferite, au devenit printre cele mai cautate de catre iubitori de schi din tara. In sudul Muntilor Parang se gaseste statiunea Ranca, cu acces din orasul Novaci. Din orasul Petrosani se poate ajunge cu telescaunul in zona schiabila Parang. Tot din Valea Jiului, din Lupeni se poate ajunge intr-o alta importanta statiune de schi din tara - Straja.

Alte statiuni de schi
In muntii Fagarasului se poate schia la Balea Lac. In masivul Cindrel se poate schia in statiunea situata la cea mai mare altitudine din tara - Paltinis. In zona muntilor Sureanu s-a amenajat o noua zona schiabila in apropiere de localitatea Poarta Raiului. In muntii Retezat a fost amenajata o partie de schi in apropierea complexului Cheile Butii. Muntii Apuseni detin mai multe zone schiabile la Arieseni, Albac, Stana de Vale si Baisoara. O partie a fost amenajata si in apropierea Clujului, pe Dealul Feleacului. In judetul Bistrita-Nasaud, partii de schi au fost amenajate la Piatra Fantanele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu