vineri, 6 ianuarie 2012

Litoralul romanesc


Delimitat de Capul Midia Cazare in Constanta si Vama Veche, Litoralul romanesc al Marii Negre, supranumit si Riviera romaneasca, se intinde pe o lungime de 245 de km.

De-a lungul Drumului european E 87 se afla insirate cele 15 statiuni care pun la dispozitia turistilor peste 250.000 de locuri de cazare.
Aceasta e destinatia preferata de vacanta a românilor.
Cea mai importanta statiune este Mamaia, situata la nordul orasului Constanta, pe o fâsie de pamânt care separa Marea Neagra de lacul Siutghiol. Mamaia este o destinatie populara( în timpul verii, pentru români si pentru turistii straini, ca urmare a programelor de investitii majore.



Alte statiuni importante sunt: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Neptun, Venus, Saturn, Vama Veche.

Costinesti este statiunea traditionala a studentilor, în timp ce Vama Veche (la extrema sudica , la granita cu Bulgaria este locul pescarilor, cunoscut pentru atmosfera „hippie”.


Orasele principale din regiune sunt Constanta cel mai mare port de la Marea Neagra , Mangalia si Navodari.


Plaja, orientata pe directia est si sud-est, are o latime cuprinsa intre 150 – 200 m cu nisip fin in cea mai mare parte. Panta este lina si usor accesibila, marea are salinitate redusa iar temperatura apei este in jur de 24 de grade Celsius in sezonul estival.
Clima este blanda datorita brizelor marine, bogate in aerosoli care atenueaza arsita zilelor de vara. In timpul sezonului se poate face plaja pana la 10 – 12 ore pe zi.
Marea Neagra este a treia ca dimensiune din Europa si a doua ca adancime. Curentii marini sunt slabi iar mareea este de circa 10 – 20 de cm. Exista o specie de rechin (Squalus acanthias – “cainele de mare”) de dimensiuni mici, dar care este inofensiva pentru om si nu se apropie de tarm.
Aqua Magic, Mamaia
Parcul acvatic Aqua Magic, intins pe o suprafata de 27200 mp, se afla la intrarea in Statiunea Mamaia si are o capacitate de peste 2500 vizitatori.

In plus, pentru cei care doresc sa urmeze tratamente medicale, exista diverse resurse balneare cu ape minerale si mineralizate, cu namoluri terapeutice, in bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tasaul.
Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele pana la pensiuni, camping-uri sau in gazda la localnici. De obicei, incepand cu 1 septembrie preturile la cazari scad deoarece se intra in extrasezon.
Ca posibilitati de distractie exista nenumarate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling si biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, si pentru cei mai indrazneti exista posibilitatea de a practica sporturi nautice.

Statiunea Mamaia


Mamaia este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc. Situata la N de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol, este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare. Mamaia este o statiune cu o dezvoltare foarte dinamica, in fiecare an turistii s-au obisnuit cu faptul ca Statiunea Mamaia ii intampina cu ceva nou – palmieri, Aqua Magic, fantani arteziene, Telegondola, autobuze supraetajate etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu