luni, 9 ianuarie 2012

Statiunea Cavnic



In Pasul Neteda, intre varfurile Trei Apostoli si Roata, in localitatea Cavnic, polul zapezii din judetul Maramures, la o altitudine intre 950m si 1.300m se afla domeniul schiabil Superski Cavnic – Partiile Roata. La o distanta de 30 km de Baia Mare si la 12 km de statiunea balneo-climaterica Ocna Sugatag, Superski Cavnic este o destinatie usor accesibila de oriunde din Maramures, pe sosele practicabile pe tot parcursul anului


Partia de Ski Cavnic ofera turistilor partii de schi de o lungime cumulata de 6 km, deschise in fiecare sezon de iarna timp de 5 luni, dotate cu transport pe cablu modern. Partiile pornesc de la o altitudine de 950m pana la 1.260m cu o inclinare medie de 24%, din care partiile usoare 14%, partiile medii 21% si partiile grele 33%. Partiile sunt nivelate la standarde europene. Partia de Ski Cavnic se intinde pe o lungime de aproximativ 10km si 500m diferenta de nivel pe valea care il strabate de la est la vest, reprezentand ultima ramificatie a golului depresionar al Baii Mari.





Configuratia fizico-geografica aparte e determinata de terenul accidentat, prezentand mari diferente de nivel, oferind privitorului din oricare punct, o panorama extrem de variata, localitatea putand aspira la titlul de statiune turistica prin frumusetea peisajului montan. Partiile “Roata” au o lungime cumulata de 6,3 km: un traseu pentru incepatori de 1,9 km, 2,3 km de partie cu dificultate medie si o pista de 2,1 km pentru avansati. Deschise in fiecare an timp de 5 luni, partiile “Roata” sunt dotate cu transport pe cablu modern. Directia catre Cavnic pornind din Baia Mare este pe drumul de Sighetul Marmatiei. Exista indicatoare rutiere speciale pentru partia Ski Cavnic in intersectiile principale si pe drum.

































Statiunea Poiana Brasov

La baza masivului Postavaru la altitudinea de 1030 de metrii gasim Poiana Brasov una dintre cele mai importante statiuni de schi din Romania si totodata o statiune de odihna si tratament cu sezon permanent. Se poate ajunge foarte usor in Poiana Brasov fiind foarte aproape de Municipiul Brasov, 13 km, si la doar 12 km de Rasnov. Oferta de cazare este foarte bogata: de la hoteluri sau vile de lux la pensiuni sau cabane.


Poiana Brasov, o statiune de odihna si tratament cu sezon permanent, aflata in partea central sud-estica a Romaniei (Judetul Brasov), intr-un luminis inconjurat de paduri de conifere, la poalele Masivului Postavaru (Carpatii Meridionali), altitudine 1.030 m, la 12 km sud-vest de Municipiul Brasov de care o leaga o sosea moderna.
      Clima montana tonifianta, cu o temperatura medie anuala de 5°C, media temperaturii in iulie este de 14,5°C; media temperaturii in ianuarie este de -5°C, iar precipitatiile depasesc 900 mm anual  frecventa averselor este mare. Stratul de zapada dureaza 120 de zile pe an.
     


Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante etc. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux sau de categoria A, in vile sau cabane.
    



sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Statiunile de iarna din Romania 


Zona Valea Prahovei - Brasov

In zona Brasov - Valea Prahovei exista cele mai bune amenajari pentru practicarea schiului din tara. Partiile sunt in numar foarte mare, exista o retea bine dezvoltata de instalatii de tractare pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri, babyschiuri) iar o parte dintre partii beneficiaza de instalatii de nocturna si de tunuri de zapada artificiala. Zapada dureaza in general din luna decembrie pana in martie. Pe platoul Bucegiului uneori se poate schia pana la sfarsitul lunii aprilie. Statiuni de schi din zona sunt: Sinaia, Azuga, Busteni, Poiana Brasov, Paraul Rece, Sacele, Pe celalalt versant, vestic, al masivului Bucegi au fost amenajate parti si in apropierea localitatilor Bran, Moieciu, Fundata.

Nordul Moldovei

Principala statiune de schi din nordul Moldovei este Vatra Dornei, unde se gaseste si cea mai lunga partie de schi din tara. In judetul Suceava alte domenii schiabile se mai gasesc in apropierea localitatilor Carlibaba, Campulung Moldovenesc si Sucevita. In judetul Neamt partii de schi se gasesc in municipiul Piatra Neamt si in statiunea Durau.

Maramures

Cea mai cunoscuta statiune de iarna din judetul Maramures este Borsa, situata in versantul nordic al Muntilor Rodnei. Aici se gaseste una dintre cele mai dificile partii de schi din tara. Pe versantul sudic al muntilor Rodnei, in judetul Bistrita Nasaud au fost amenajate partii de schi in apropierea taberei de la Valea Blaznei. Celelalte zone schiabile din Maramures sunt concentrate pe suprafata muntilor Ignis-Gutai, in apropierea statiunilor Cavnic, Izvoare, Mogosa, Suior.

Harghita si Covasna

Judetele Harghita si Covasna, datorita iernilor cu temperaturi mai scazute si cu precipitatii mai bogate ca in alte zone ale tarii, beneficiaza de un numar mare de localitati care detin parti de schi. Astfel in judetul Harghita se poate schia la Harghita Bai, Harghita Madaras, Izvorul Muresului, Toplita, Gheorghieni, Ciumani, Meresti, Bucin, Miercurea Ciuc, Baile Homorod, Baile Tusnad, Sanmartin. In judetul Covasna se poate schia la Balvanyos, Comandau, Ghelinta si Sugas. In apropiere, in judetul Mures, se mai poate schia in statiunea Sovata.

Banat
In Banat cea mai cunoscuta statiune de schi este Semenic. Conditiile climatice de aici avantajeaza foarte mult practicarea sporturilor de iarna datorita faptului ca aici zapada tine mai mult fata de toate celelalte zone schiabile din tara (din decembrie pana in mai). In zona mai este o alta statiune de schi, Muntele Mic. In aceasta statiune se poate ajunge cu telescaunul, telescaun al carui traseu este cel mai lung din tara.

Zona Parang - Valea Jiului
n zona Parang - Valea Jiului in ultimi ani s-au dezvoltat mai multe statiuni de iarna care treptat, datorita conditilor oferite, au devenit printre cele mai cautate de catre iubitori de schi din tara. In sudul Muntilor Parang se gaseste statiunea Ranca, cu acces din orasul Novaci. Din orasul Petrosani se poate ajunge cu telescaunul in zona schiabila Parang. Tot din Valea Jiului, din Lupeni se poate ajunge intr-o alta importanta statiune de schi din tara - Straja.

Alte statiuni de schi
In muntii Fagarasului se poate schia la Balea Lac. In masivul Cindrel se poate schia in statiunea situata la cea mai mare altitudine din tara - Paltinis. In zona muntilor Sureanu s-a amenajat o noua zona schiabila in apropiere de localitatea Poarta Raiului. In muntii Retezat a fost amenajata o partie de schi in apropierea complexului Cheile Butii. Muntii Apuseni detin mai multe zone schiabile la Arieseni, Albac, Stana de Vale si Baisoara. O partie a fost amenajata si in apropierea Clujului, pe Dealul Feleacului. In judetul Bistrita-Nasaud, partii de schi au fost amenajate la Piatra Fantanele.


vineri, 6 ianuarie 2012

Litoralul romanesc


Delimitat de Capul Midia Cazare in Constanta si Vama Veche, Litoralul romanesc al Marii Negre, supranumit si Riviera romaneasca, se intinde pe o lungime de 245 de km.

De-a lungul Drumului european E 87 se afla insirate cele 15 statiuni care pun la dispozitia turistilor peste 250.000 de locuri de cazare.
Aceasta e destinatia preferata de vacanta a românilor.
Cea mai importanta statiune este Mamaia, situata la nordul orasului Constanta, pe o fâsie de pamânt care separa Marea Neagra de lacul Siutghiol. Mamaia este o destinatie populara( în timpul verii, pentru români si pentru turistii straini, ca urmare a programelor de investitii majore.



Alte statiuni importante sunt: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Neptun, Venus, Saturn, Vama Veche.

Costinesti este statiunea traditionala a studentilor, în timp ce Vama Veche (la extrema sudica , la granita cu Bulgaria este locul pescarilor, cunoscut pentru atmosfera „hippie”.


Orasele principale din regiune sunt Constanta cel mai mare port de la Marea Neagra , Mangalia si Navodari.


Plaja, orientata pe directia est si sud-est, are o latime cuprinsa intre 150 – 200 m cu nisip fin in cea mai mare parte. Panta este lina si usor accesibila, marea are salinitate redusa iar temperatura apei este in jur de 24 de grade Celsius in sezonul estival.
Clima este blanda datorita brizelor marine, bogate in aerosoli care atenueaza arsita zilelor de vara. In timpul sezonului se poate face plaja pana la 10 – 12 ore pe zi.
Marea Neagra este a treia ca dimensiune din Europa si a doua ca adancime. Curentii marini sunt slabi iar mareea este de circa 10 – 20 de cm. Exista o specie de rechin (Squalus acanthias – “cainele de mare”) de dimensiuni mici, dar care este inofensiva pentru om si nu se apropie de tarm.
Aqua Magic, Mamaia
Parcul acvatic Aqua Magic, intins pe o suprafata de 27200 mp, se afla la intrarea in Statiunea Mamaia si are o capacitate de peste 2500 vizitatori.

In plus, pentru cei care doresc sa urmeze tratamente medicale, exista diverse resurse balneare cu ape minerale si mineralizate, cu namoluri terapeutice, in bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tasaul.
Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele pana la pensiuni, camping-uri sau in gazda la localnici. De obicei, incepand cu 1 septembrie preturile la cazari scad deoarece se intra in extrasezon.
Ca posibilitati de distractie exista nenumarate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling si biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, si pentru cei mai indrazneti exista posibilitatea de a practica sporturi nautice.

Statiunea Mamaia


Mamaia este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc. Situata la N de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol, este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare. Mamaia este o statiune cu o dezvoltare foarte dinamica, in fiecare an turistii s-au obisnuit cu faptul ca Statiunea Mamaia ii intampina cu ceva nou – palmieri, Aqua Magic, fantani arteziene, Telegondola, autobuze supraetajate etc.